1 Nisan 2013 Pazartesi

Son 12 Sezon Şampiyonluk Puan Ortalaması

Süper Lig'de son 7 haftaya girilirken heyecan gene dorukta. Ekstrem şekilde yaşanan son 2 sezondan sonra normal bir sezon geçiriyoruz. Anadolu takımlarının Yayın ihalesinden gelen paranın artmasının etkisiyle yükselişte olmaları lige farklı bir hava kattı. Ama son 7 maça girilirken büyük takımlar farklarını ortaya koymaya başladılar.

Şampiyonluk yolunda ilerleyen Galatasaray ve Fenerbahçe'nin son 12 sezonda şampiyonluk sayıları ve ikincilik sayılarının puan ortalamalarını baktım. Bu sezona katkısı olacak mı bilmiyorum. Biraz eğlenmek bir de aklıma gelen soruya cevap vermek için yaptım bu hesabı. Ortalamalar aşağıda gördüğünüz gibi;



Şimdide tablo üzerinden değerlendirme yapalım;

+ Galatasaray şampiyon olduğu sezonlardaki puan ortalaması en yüksek takım. 79,25

+ Fenerbahçe son 12 sezonda en çok şampiyon olan takım aynı zamanda en çok'ta 2. olan takım. (5 Sezon)

+Son 12 sezonun Şampiyonluk puan ortalaması 77.26. Bu ortalamanın etkisini daha iyi anlamak için Galatasaray ve Fenerbahçe'nin Şampiyon oldukları sezonlarda 27. haftayı kaç puanla geçirdiklerine bakmak gerekiyor.Ona bir daha ki yazımızda değinelim.

+Fenerbahçe'nin 5 şampiyonluğunda Galatasaray sadece 1 sefer ikinci olmuş.

+Galatasaray'ın 4 şampiyonluğunda Fenerbahçe ise ikincilik koltuğunu kimseye bırakmamış.

+ Son 2 istatistiksel veriye bakacak olursak psikolojik üstünlük Galatasaray'da.

+ 27. Hafta puanlara bakacak olursak. Galatasaray son 7 maçının hepsini kazansa bile 4 şampiyonluğundaki puan ortalamasını yakalayamayacak. 74 puanda kalacak. Fenerbahçe'de aynı şekilde 70 puanda kalacak.

+ Aralarındaki şu an ki puan farkı Şampiyonluk ortalamalarındaki farkı oluşturuyor.

+ Son olarakta bu tablonun daha inandırıcı olması için şampiyon oldukları sezonlardaki son 7 maçtaki performanslarına bakmak gerek.





Hiç yorum yok: