1 Ocak 2014 Çarşamba

Arsenal ve Liverpool: Büyük Maç sorunu ve Şampiyonluk

İngiltere bilgiğiniz gibi dünyanın en zevkli ligi. Yoruma açık falan değil bana göre kesinlikle bir numaralar bu konuda. Basketbol'da NBA, Futbol'da Premier Lig bir numara. Zevkli olmasını sağlayan her takımın birbirini yenebilecek posizyonda olması. Aynı zamanda Şampiyonluk için bir çok takımın adının listede olması. Bizim gibi 3 büyükler plase 1 takım şeklinde değil. Ya da İspanya gibi Real ve Barça diye gitmiyor lig. 

Saymak gerekirse United, City, Chelsea, Arsenal, Liverpool ve plase Tottenham. Yani 6 takım da şampiyon olabilecek kapasite de takımlar. ŞL'de en az çeyrek final görebilecek kapasite'de takımlar hepside başka bir açıdan bakarsak.


Uzun süredir şampiyon olamayan Arsenal ve Livepool açısından bakarsak kendileri hariç diğer 5 takımla oynadıkları 10 maç çok kritik oluyor. Ama Bu 2 takım o maçları almayı başaramıyordu bu sezona kadar. Bu sezon az da olsa bu konuda biraz gelişme gösterdiler. Arsenal şu an lig'de lider durumda ama büyük maçları kazanarak zirvede değiller. Ligde kalan diğer 14 takımdan minumum hasarla ayrıldıkları için zirvedeler. 

İstatistiksel olarak konuşursak. İsimlerini yazdığım takımlar 5 büyük ve +1'de bizim takımımız olacak ve geriye diğer 14 takım kalacak. 

Arsenal: 

5 Büyükler'le oynadığı maçlar: 2 Galibiyet 2 mağlubiyet 1 Beraberlik. Tottenham'ı ve Liverpool'u evlerinde yeniyorlar City ve United'a deplasmanda yeniliyorlar. Chelsea ile evlerinde berabere kalıyorlar. Fena bir performans değil..

Diğer 14 takım: Ligin başında Aston Villa'dan aldıkları mağlubiyet ve 2 Beraberlikleri var. Bu Da Arsenal'ın şu an ligde lider olmasını sağlıyor.

Liverpool: 

Arsenal ,City ve Chelsea mağlubiyetleri. United ve Tottenham galibiyetleri var. Mağlubiyetleri deplasmanda aldıklarını ekleyelim. Bu da ikinci devre için Liverpool için bir avantaj.

Diğer 14 Takım: 3 Beraberlik 2 Mağlubiyet ve 9 galibiyet aldığını görüyoruz. Küçük maçlara biraz daha konsantre olmaları gerekiyor. 

Geçen sezonu şampiyon tamamlayan United'ın 5 büyük dediğimiz takımlarla karşılaşmalarından 5 galibiyet 2 beraberlik 3 mağlubiyet alarak 17 paun topladığını görüyoruz.  Bu veriler ışığında Arsenal'ın 1 beraberlik ve 1 mağlubiyet hakkı olduğunu görüyoruz. Liverpool'un ise 2 beraberlik hakkı var sadece. 

Tabi ki lig çerçevesi ışığında bakar isek farklı senaryolar yazılabilir. Ama uzun süredir şampiyon olamayan 2 takım için de geçerli olan bir şey varsa. 5 büyüklerle oynadıkları maçlara ayrı bir konsantrasyon ile çıkmaları gerektiğini bilmeliler. Çünkü oynayacakları maçlar 6 puan değerinde olacak. Arsenal bu sezon için bu istatistiksel değerleri tutturmuş olarak gözüküyor.



Hiç yorum yok: